E2 Ingang HOUT Claar Web

Scharphoutsite

Lissewege

In co-creatie met de Stad Brugge, Möbius Business Redesign , C2C ExpoLAB , Howest en de bewoners van Lissewege zetten wij onze schouders onder de bouw van een circulair ontmoetingscentrum met omgevingsaanleg op de Scharphoutsite in Lissewege.

Het project omvat een bibliotheek, sporthal, lokaal dienstencentrum en jeugdlokalen.

De ambitie van de stad Brugge om in de toekomst haar patrimonium met een circulaire inslag te benaderen triggert ons. Circulariteit behelst in onze ogen niet enkel het bouwen maar de totale maatschappij. Het is een positieve levens­houding die zowel de maatschappelijke- als de bouwprojecten van de toekomst fenomenaal zal dooraderen.

Hoe kan een circulair pilootproject de ziel van de plek vatten, maar ook tegelijk de planetaire noodkreten beantwoor­den, met de logica van een duurzame (bouw)cultuur die faciliteert en inspireert? Hoe kan dit pilootproject ons helpen in het leren samenleven in de rijkdom van diversiteit, zowel op menselijk als technologisch vlak?

Ons doel met deze Scharphoutsite is het maken van een bouwproject met een gezonde, impact op de toekomst van onze stad, maar waarvan de impact op de site quasi nihil is… Deze heerlijke tegenstelling nemen wij mee, net als het sociale aspect van dit ontmoetingscentrum. Want een goed pilootproject in circulariteit is voor ons iets dat wetenschappelijk onderzocht, bewezen, ontwikkeld en gesteund wordt, maar evenzeer iets waar je blij van wordt; een plek die je oplaadt, raakt en verbindt. Een plek waar goed voor gezorgd wordt, die inclusiviteit educeert en die verzorgt. Een plek die ook goed voor zichzelf kan zorgen. Een plek waar geleefd wordt. Een intense bron van vreugde, binnen een maatschappelijk zingevende context, bevrijd van wat er niet toe doet. Zo eenvoudig is het.

Opdrachtgever
Stad Brugge

Ontwerper / Architect
Architectuuratelier Dertien12 i.s.m. Studio Basta

Locatie
Lissewege

Partners
C2C ExpoLab, Howest, Brugge naar morgen, Möbius, BC-Materials

E7 Tuin HOUT Claar Web 1
Naamloos 1
398 inplanting minder opsmuk page 0001
398 gelijkvloers web1
Isometrie scharphout A4
Naamloos 2
398 snede web1
BIBLIOTHEEK OPTIE 01 web
SPORT 01 OPTIE marmoleum beige web
CAFE 01 OPTIE 02 web

Wij zijn overtuigd dat een duurzaam gebouw flexibel moet zijn in de tijd dat ze er staat. Met een stevig karkas, die in de toekomst wijzigende noden of wensen kan opvangen. Maar ook willen we een bepaalde fragiliteit in haar ontwerp calculeren: we willen haar ook terug kunnen ontmantelen zonder de aarde te belasten, en waarbij onze materialen hun duurzaamheid en kwaliteit behouden, klaar voor een tweede leven.

230119 398 pecha kucha 01 page 0001 web
230119 398 pecha kucha 02 page 0001 web
230119 398 pecha kucha 03 page 0001 web

Tijdens verschillende workshops gingen we samen met heel wat toekomstige gebruikers het zand van de Scharphoutsite persen tot leemstenen voor de bouw van dit circulair project. Judoka's, KSA'ers, kinderen van de school,...: reeds heel wat mensen engageerden zich om mee te bouwen aan hun toekomstige omgeving.

IMG 8123
IMG 7585
IMG 7582
IMG 7620
IMG 7676
IMG 7616
IMG 8196
IMG 7595
Bestaande toestand 01
Bestaande toestand 03
Werf01
Foto 01