Samen met het Zweeds architectuurbureau Norell/Rodhe creëerden we voor Triënnale Brugge in het thema 'Spaces of Possibility' een nieuwe gemeenschapstuin tussen Oost- en Westmeers: 'Raamland'. Het bestaand maar onbekend plein in de Sint-Obrechtsstraat krijgt hier een nieuwe invulling en creëert er zo een boeiende inspiratie- en ontmoetingsplek.
De naam van de installatie verwijst naar de geschiedenis van dit stadsgebied, De Meers, dat tot de 17e eeuw te drassig was om er te wonen en vooral werd gebruikt als weide voor de houten ‘raamen’ waarop het Vlaams laken te drogen werd gehangen.
Hier introduceren Daniel Norell en Einar Rodhe een nieuw raamwerk voor deze site, gebouwd uit standaardelementen, afgewisseld met unieke vondsten. Het merendeel van het project is geconstrueerd uit tweedehandsmaterialen.
Raamland is een proeftuin voor her(op)waardering en een onderzoek naar hoe we in de toekomst anders met materiaalstromen kunnen omgaan. Het benadert architectuur als levend organisme dat gradueel van gedaante verandert, en dat samen met haar ruimere omgeving: de stad.
(Bron: Triënnale Brugge)
Opdrachtgever
Triënnale Brugge 2024
Ontwerper / architect
Norell/Rodhe i.c.w.
Architectuuratelier Dertien12
Plant en houtgoed
Fotografie
Filip Dujardin
Norell/Rodhe