Bureau1312 HR Foto Jason Slabbynck 14

Hof Bladelin

Brugge

Met ons atelier verhuizen wij graag. Niet omdat we kicken op het in-en uitpakken van onze steeds verder aandikkende hoeveelheid spullen, maar omdat we dagelijks in onze stad ruimtes vrij zien komen, en mensen horen nadenken over de toekomstige bestemming van een erfgoedpand. 

Eeuwenlang reeds discussiëren mensen over huurprijzen, waardebepalingen en al dan niet passende bestemmingen in de gebouwen van onze erfgoedstad. Wij brengen eenvoud in deze discussie… In plaats van een plek uit te leven, doen wij deze ópleven. Daarom betalen wij met ons atelier nooit huur in de letterlijke zin van het woord, maar geven wij liever een méérwaarde aan een pand, en bij uitbreiding dus ook aan een straat, wijk of onze stad. Want onze eigen werkplek is bij aanvang steeds een lege plek in die stad. Een kàns in de stad. Deze plek verbeteren we vervolgens met eigen middelen, en blijven er enkele jaren hangen. Nagenietend van wat we maakten. Daarna verschuift onze interesse terug naar een andere plek, en geven we onze ingreep door aan een volgende gebruiker.

Zo laten we de stad stap voor stap telkens een béétje mooier na. In Hof Bladelin stonden enkele zolders reeds 600 jaar ongebruikt. Tot voor kort hadden deze als enige doel het waterdicht houden van de ruimtes onder haar. Op deze vergeten plek brachten wij onze kantoren onder en installeerden er het hàrt van ons atelier. Wij isoleerden de daken, brachten elektriciteit, data en verwarming binnen en kuisten de historische balken. We plaatsten nieuwe dakramen, en bedachten slimme ‘lichtreflectoren’ in de eeuwenoude dakkapellen. Sindsdien kan je ons vinden in dit prachtig stukje erfgoed, met haar rijke geschiedenis en weelderige stadstuin. Hier werken wij de komende jaren vol goesting aan onze (architectuur-)projecten, onze omgeving en stad. Kom gerust even kijken, want wij blijven hier niet eeuwig. Wie weet ben jij wel de volgende… Altijd welkom!

Opdrachtgever
Architectuuratelier Dertien12

Ontwerper / Architect
Architectuuratelier Dertien12

Locatie
Brugge

Fotografie
Jason Slabbynck

Bureau1312 HR Foto Jason Slabbynck 23
Bureau1312 HR Foto Jason Slabbynck 21
Hof Bladelin patio kleuren
Bureau1312 HR Foto Jason Slabbynck 17
Bureau1312 HR Foto Jason Slabbynck 11
Bureau1312 HR Foto Jason Slabbynck 7
BA 373 Hof Bladelin F B 05 foto 5
Bureau1312 HR Foto Jason Slabbynck 1
Hof bladelin lennart bewerkt
01
06
02
04
Hof bladelin historisch binnenplein
Hof bladelin historisch medici kleur
Sdfdf
373 foto zw
02
373 dakkapel
Erker
Foto erker
Hof bladelin historisch 2

Hof Bladelin was het huis van enkele straffe namen uit het verleden, waaronder Pieter Bladelin (conseilheer van Filips de Goede), enkele leden van de bankiersfamilie ‘de Medici’ uit Firenze, en EH Leon de Foere. Allen waren ze niet enkel belangrijk voor de bezieling van het pand, maar ze voerden ook ingrijpende veranderingen of toevoegingen aan de gebouwen door. De financiële en inhoudelijke weelde van deze bewoners inspireerden kunstenaars zoals Hugo Van der Goes, Rogier Van der Weyden of Hans Memling tot het maken van enkele topwerken uit de kunstgeschiedenis.

E H Leon de Foere
Rogier van der Weyden 005
Tommaso portinari