Cinema Lumiere

Mechelen

Reeds in 2013 ontstond het idee om de oude stadsfeestzaal van Mechelen met een stadsbioscoop nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk openden in 2021 de deuren van Lumière Mechelen en bar Lux28

Binnen de historische rijkdom van het monumentale interieur van de oude stadsfeestzaal stapelden we 3 zalen tot een ranke, vrijstaande filmtoren. Door de tactiliteit van een gouden gordijn markeert de toren, zachtjes wiegend, haar plaats in deze historische, genereuze ruimte. Spiegels en een feestelijk spel van nieuwe trappen bieden de bezoeker doorzichten op kunst, horeca, erfgoed en ontmoeting. 

Met deze realisatie verknopen we het enthousiast en collectief geheugen van de Mechelaar met onze zoektocht naar het dynamisch behoud van erfgoedparels en circulariteit binnen een hedendaagse erfgoedstad. Wij bouwen verder op het vakmanschap van de generaties voor ons, her-talen het gebouw naar de huidige noden van de stad en bieden een kapstok voor de generaties na ons. Dit is doordacht, minzaam slim én duurzaam tegelijkertijd… Een genereuze stadsmaker is geboren!

De oude stadsfeestzaal was een van de drie laureaten voor de onroerend erfgoedprijs 2022.

Laureaat onroerend erfgoed prijs 2022

Opdrachtgever
Stad Mechelen / Lumière nv

Ontwerper / Architect
Architectuuratelier Dertien12 i.s.m. DG architecten (Ilse Diddens) & Nachtraven

Locatie
Mechelen

Fotografie
Michiel De Cleene

MDC Lumiere Mechelen 03 057 LR

De “Oude Stadsfeestzaal”, een beschermd monument in de Merodestraat in Mechelen, werd volledig gerenoveerd en omgevormd. Het bouwprogramma bestond er in om de oude glorie van het monument in ere te herstellen en er een stadsbioscoop in onder te brengen.

Eerst en vooral werd het monument met haar prachtige lanterneau minitieus in ere hersteld. Vervolgens werd er nieuw leven toegevoegd met horeca en 3 filmzalen, gestapeld in een vrijstaande, centraal gepositioneerde cinematoren. Deze diende om akoestische reden erg massief uitgevoerd te worden. Het draperen van een gouden gordijn omheen deze toren geeft deze een rankere verschijning en een verzachtende tactiliteit, zacht wiegend in de ruimte. Het slim toepassen van spiegels op de toren geeft de bezoeker verrassende doorzichten binnen het prachtige gebouw.

O paradox, cinema Lumière brengt in Mechelen zonder meer een ode aan het daglicht.

Koen Van Synghel in De Standaard

MDC 1312 Lumiere zonder technieken
214 doorsnede
MDC 1312 Lumiere 005 HR min
MDC 1312 Lumiere 012 HR min
Whats App Image 2021 10 11 at 14 34 48 11
Schets mechelen
MDC 1312 Lumiere 010 HR
Kleiner MDC 1312 Lumiere 013 HR
MDC 1312 Lumiere 019 HR min
MDC Lumiere Mechelen 03 053 LR

De vestibule blijft behouden als inkomruimte en belangrijke verticale circulatie. Een nieuwe trappartij verbindt de vestibule met de feestzaal, en verknoopt de foyer, de toren en de omliggende gaanderijen in één vloeiende beweging met elkaar. Overal is ruimte gemaakt voor kunst, horeca en ontmoeting. Achter de filmzaal, in de oude bühne, verschaft de publieke toegang naar de bovenste filmzalen, in een geheel eigen, geborgen sfeer, de zachte prélude naar de film.

20160215 GIPLA Coosemans 22 14
Whats App Image 2021 10 11 at 14 34 48 10
214 gelijkvloers
214 eerste verdieping
MDC 1312 Lumiere 017 HR min
Mechelen historisch plan
Mechelen schets
Mechelen werf 2
Mechelen werf 4
Mechelen werf 5
Mechelen werf 3
Mechelen werf 6
Mechelen werf kleurenstudie
Mechelen werf glazen plafond
Onroerend erfgoed

De oude stadsfeestzaal was een van de drie laureaten voor de onroerend erfgoedprijs 2022. Samen met Het Steen in Antwerpen en de Sint-Odulphuskerk in Borgloon.