419 EXTERIEUR 3 VOORGEVEL

Haaltert 

“Een vrijetijdskamer in het groen. Een plek waar alle mensen in Haaltert, zowel bezoeker als medewerker, vrij van leeftijd of afkomst, zich welkom, gezien, vrij, gehoord en thuis kunnen voelen.”

De publieke ruimte kan nergens ter wereld te groen zijn, zo ook niet in Haaltert. Daar genieten de bewoners in het centrum reeds lang en ten volle van hun gekende, groene long: het Warandepark. Het park is niet alleen een groene zone waar genoten kan worden van natuurschoon. Het is ook de plek waar de aanwezigheid van de kerk, het Warandehuis, huizen en de school voelbaar aanwezig zijn als stenen ‘inwoners’ omheen het park. Binnenkort komt daar nog een nieuwe, gastvrije inwoner bij: het nieuwe vrijetijdshuis, met huisvesting voor bibliotheek, spelotheek, dienst cultuur, toerisme, lokale economie, toeristisch infopunt en de UiTpasbalie. Een plek waar veel mensen samen zullen werken en toegankelijk zullen zijn. Een nieuwe ontmoetingsplek in het park.

Met haar compacte vorm oogt ze als een frisse, bescheiden verschijning in de groene context. De ronde vorm en het aldus weggommen van ‘hoeken’ aan het gebouw laat precies de ‘voor-en achterkant’ van het gebouw versmelten. Er ontstaat een ‘alzijdig toegankelijk gebouw’… Hierdoor wordt haar schakelpositie tussen plein en park zacht gemarkeerd, als een dynamische plek die ons uitnodigt om naar binnen te komen. Zowel vanop het plein als vanuit het park. Welkom om te ontdekken en te verkennen… Niets moet. Alles mag.

We ontwerpen een plek waar kan gerust worden, waar we ons opladen en genieten van fijne ontmoetingen of eenzame leesmarathons… Mét of zonder koffie. Hier is er niet alleen plek voor boeken en kennis, maar ook voor mensen. Alle verhalen mogen hier verteld worden. In alle rust, zowel binnen als buiten. Want of je nu een bezoeker van het gebouw bent, een wandelaar in het park of een toevallige passant: de royale raamopeningen zuigen de nieuwsgierige blikken naar binnen. Én naar buiten.

419 schema 01
419 EXTERIEUR 1
419 schema 02
419 plan niveau 0 plein
419 INTERIEUR 4 FOYER
419 INTERIEUR 3 LEES
419 EXTERIEUR 2
419 plan niveau 1 park
419 INTERIEUR 2 JEUGD
419 doorsnedes
419 INTERIEUR 1 POLY
419 materialiteit gevel
419 EXTERIEUR 3 VOORGEVEL